Input:

č. 2904/2013 Sb. NSS, Pomoc v hmotné nouzi: mimořádná okamžitá pomoc Garance

č. 2904/2013 Sb. NSS
Pomoc v hmotné nouzi: mimořádná okamžitá pomoc
k § 2 odst. 5 písm. a) a § 37 odst. 1 písm. c) zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Žadateli o mimořádnou okamžitou pomoc na úhradu nezbytného jednorázového výdaje je možno na základě dostatečně odůvodněného správního uvážení přiznat dávku po zohlednění příjmů a celkových sociálních a majetkových poměrů až do výše tohoto prokázaného výdaje. Dávka tedy nemusí být přiznána vždy ve výši prokázaného výdaje, je-li zřejmé, že mohlo být sledovaného účelu dosaženo vynaložením menšího objemu finančních prostředků [§ 2 odst. 5 písm. a) a § 37 odst. 1 písm. c) zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi].
(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 3. 7. 2013, čj. 3 Ads 84/2012-48)
Věc: Mgr. Ing. Ludvík V. proti Krajskému úřadu kraje Vysočina (nyní Ministerstvo práce a sociálních věcí) o dávku mimořádné okamžité pomoci, o kasační stížnosti žalobce.

Žalobce požádal o přiznání dávky mimořádné okamžité pomoci na úhradu jednorázového výdaje ve výši 1 500 Kč na nákup nových skel a obrouček dioptrických brýlí.
Městský úřad v Polné, odbor sociálních věcí (správní orgán I. stupně), dne 21. 9. 2011 ve věci vydal oznámení. Zjistil, že jedno sklo je v daném místě možné pořídit již za 70 Kč a nejnižší cena obrouček se pohybuje v rozmezí 500 Kč až 600 Kč. Celková hodnota dostupných brýlí se tedy může pohybovat mezi 640 Kč až 740 Kč. Správní orgán I. stupně tedy žalobci přiznal dávku ve výši rozdílu mezi dostupnými dioptrickými brýlemi s nejnižší cenou (740 Kč) a příspěvkem od pojišťovny (250 Kč), tedy ve výši 490 Kč.
Proti tomuto oznámení podal žalobce námitku, v níž namítl, že cena brýlí vypočtená správním orgánem I. stupně je nesprávná. Žalobce brýle pořídil v Českých Budějovicích za cenu v místě obvyklou. Pořízení obruby v nižší ceně je vzhledem k estetickému cítění nemožné. Žadatel si na zakoupení brýlí musel půjčit, doklad o výši ceny brýlí předložil správnímu orgánu I. stupně.
Správní orgán I. stupně na svém názoru vyjádřeném v oznámení ze dne 21.9. 2011 setrval i v rozhodnutí ze dne 26. 10. 2011 reagujícím na námitku žalobce.
Proti tomuto rozhodnutí podal žalobce odvolání, které žalovaný dne 12. 12. 2011 zamítl. V odůvodnění žalovaný uvedl, že se zabýval všemi odvolacími námitkami a přezkoumal znovu podmínky nároku na mimořádnou okamžitou pomoc jako dávku pomoci v hmotné nouzi v návaznosti na příslušná ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi. Provedl také vlastní šetření týkající se aktuálních cen za pořízení dioptrických brýlí v Českých Budějovicích. Na základě tohoto šetření zjistil, že pánské dioptrické brýle v základním provedení při předložení řádně vyplněného poukazu na brýle vystaveného odborným očním lékařem lze pořídit od cca 300 Kč - 650 Kč, přičemž 250 Kč z této celkové částky vždy hradí zdravotní pojišťovna. Uvedené skutečnosti žalovaný posoudil a vyhodnotil v souladu s § 36 odst. 1 písm. b) zákona o pomoci v hmotné nouzi a § 2 odst. 5 písm. a) téhož zákona, a shledal, že žalobce je osobou, jež nemá prostředky k uhrazení nezbytného jednorázového výdaje, který je v tomto případě nezbytný a odůvodněný. Ve smyslu § 37