Input:

459/2005 Sb., Vyhláška, kteoru se mění vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a zůsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků, ve znění pozdějších předpisů Archiv

č. 459/2005 Sb., Vyhláška, kteoru se mění vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a zůsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků, ve znění pozdějších předpisů
VYHLÁŠKA
ze dne 4. listopadu 2005,
kterou se mění vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků, ve znění pozdějších předpisů
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb.:
Čl. I
Vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků, ve znění vyhlášky č. 611/2004 Sb. a vyhlášky č. 238/2005 Sb., se mění takto:
1. V poznámce pod čarou č. 1a se na konci textu doplňuje věta „Směrnice Komise 2005/38/ES ze dne 6. června 2005, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody zkoušení pro úřední kontrolu množství fusariových toxinů v potravinách.”.
2. V § 4 se doplňuje odstavec 13, který zní:
„(13)  Při odběru vzorků pro kontrolu obsahu fusariových toxinů v potravinách se postupuje podle přílohy č. 46.”.
3. V § 7 se doplňuje odstavec 16, který zní:
„(16)  Při přípravě vzorků pro kontrolu obsahu fusariových toxinů v potravinách se postupuje podle přílohy č. 47.”.
4. V § 10 se doplňuje odstavec 23, který zní:
„(23)  Při kontrole obsahu fusariových toxinů v potravinách se postupuje podle přílohy č. 47.”.
5. Za přílohu č. 45 se doplňují přílohy č. 46 a 47, které znějí:
„Příloha č. 46 k vyhlášce č. 211/2004 Sb.
 
Metody odběru vzorků pro úřední kontrolu množství fusariových toxinů v potravinách
 
 
1.
Účel a rozsah
 
Vzorky pro úřední kontrolu množství fusariových toxinů v potravinách se odebírají níže uvedenými metodami. Takto získané souhrnné vzorky jsou považovány za reprezentativní pro šarže. Dodržení maximálních limitů stanovených v příloze I k nařízení Komise (ES) č. 466/2001 se posuzuje na základě množství zjištěného v laboratorních vzorcích.
 
 
2.
Definice
 
Pro účely této přílohy se rozumí šarží identifikovatelné množství potraviny dodané ve stejném okamžiku, které má podle osoby uvedené v § 3 odst. 1 společné charakteristiky, jako je původ, druh, typ obalu, balírna, zasílatel nebo označení.
 
 
3.
Obecná ustanovení
3.1
Materiál, který má být odebrán
 
Každá šarže, která má být vyšetřena, musí být vzorkována samostatně. Velké šarže se podle bodu 4.3 musí rozdělit na části šarže, které se vzorkují samostatně.
3.2
Předběžná opatření
 
Při odběru a přípravě vzorků musí být provedena předběžná opatření s cílem zabránit jakýmkoli změnám, které by mohly ovlivnit obsah fusariového toxinů, nepříznivě ovlivnit analytické stanovení nebo znehodnotit reprezentativnost souhrnných vzorků.
3.3
Dílčí vzorky
 
Dílčí vzorky se odeberou pokud možno z různých míst celé šarže nebo části šarže. Odchylka od toho postupu musí být zaznamenána v protokolu.
3.4
Příprava souhrnného vzorku
 
Souhrnný vzorek se připraví sdružením dílčích vzorků.
3.5
Duplikátní vzorky