Input:

326/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich, ve znění účinném k 13.12.2014 Archiv

č. 326/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich, ve znění účinném k 13.12.2014
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 30. srpna 2001,
kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Ve znění:
Předpis č.
K datu
Poznámka
264/2003 Sb.
(k 1. 9. 2003)
mění 58 novelizačních bodů
264/2003 Sb.
(k 1.5.2004)
mění oddíl 4, doplňuje oddíl 5 a ruší část přílohy č. 1, č. 2, 8 a 9
169/2009 Sb.
(k 1.7.2009)
mění; celkem 34 novelizačních bodů; nová přechodná ustanovení
159/2014 Sb.
(k 13.12.2014)
mění § 19 odst. 1, § 20 odst. 1; vkládá přílohu č. 11
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 119/2000 Sb., (dále jen „zákon”) pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich:
ODDÍL 1
MASO
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)  výsekovým masem - rozbourané, výsekové části jatečně upravených těl zvířat, získané úpravou čerstvého masa, určené k uvádění do oběhu,
b)  kostmi - kosti získané bouráním jatečně upravených těl,
c)  krví - krev získaná při porážce jatečných zvířat schváleným technologickým postupem,
d)  syrovým sádlem nebo syrovým lojem - tuková tkáň získaná při opracování těl jatečných zvířat nebo při bourání masa,
e)  hovězím masem - maso mladého býka, býka, volka, jalovice, krávy,
f)  mladým býkem - nekastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12 měsíců a do 24 měsíců včetně,
g)  býkem - nekastrovaná zvířata samčího pohlaví ve věku od 24 měsíců,
h)  volkem - kastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12 měsíců,
i)  jalovicí - neotelená zvířata samičího pohlaví starší 12 měsíců,
j)  krávou - zvířata samičího pohlaví starší 12 měsíců, která se již otelila,
k)  vepřovým masem - maso prasat,
l)  skopovým masem - maso ovcí,
m)  jehněčím masem - maso jehňat ve věku nejvýše 12 měsíců,
n)  kozím masem - maso koz,
o)  kůzlečím masem - maso kůzlat ve stáří nejvýše 12 měsíců,
p)  koňským masem - maso koní,
q)  hříběcím masem - maso hříbat ve stáří nejvýše 18 měsíců.
§ 2
Členění na druhy a skupiny
Členění na druhy a skupiny je u masa, s výjimkou drůbežího masa, uvedeno v příloze č. 1 tabulce 1.
§ 3
Označování
(1)  Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise5) se označí
a)  maso názvem skupiny podle přílohy č. 1 tabulky 1 a dále živočišným druhem, bez ohledu na pohlaví, podle § 1 písm. e), k) až q); maso ostatních zvířat názvem živočišného druhu,
b)  výsekové maso tržním druhem uvedeným v příslušných technických normách6) ,
c)  balené drůbeží maso6a) , výsekové maso, maso balené, králičí maso a